Η τριχόπτωση, γνωστή ως και αλωπεκία, και η χαρτογράφηση σπίλων είναι δύο διαφορετικές καταστάσεις που αφορούν την υγεία και επηρεάζουν την ψυχολογία του ασθενούς ξεχωριστά. Ωστόσο, οι δερματολόγοι καλούνται να αντιμετωπίσουν συχνά και τα δύο ζητήματα.
Η τριχόπτωση μπορεί να συμβεί λόγω διαφόρων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της γενετικής προδιάθεσης, των ορμονικών αλλαγών, του υπερβολικού στρές, της διατροφής και διαφόρων ιατρικών καταστάσεων όπως οι αυτοάνοσες διαταραχές (π χ. ψωρίαση). Ιατρικά, η θεραπεία της τριχόπτωσης μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την αιτία της. Για την ανδρογενετική αλωπεκία, η οποία είναι η πιο κοινή μορφή τριχόπτωσης σε άνδρες και γυναίκες, οι θεραπείες περιλαμβάνουν φάρμακα όπως η μινοξιδίλη (Rogaine) και η φιναστερίδη (Propecia). Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να εξεταστεί ακόμα και η επεμβατική επιλογή όπως είναι η μεταμόσχευση μαλλιών. Υπάρχουν επίσης αναδυόμενες θεραπείες όπως η θεραπεία πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια (PRP), η οποία περιλαμβάνει την έγχυση του στο τριχωτό της κεφαλής του ασθενούς για την τόνωση της τριχοφυΐας.
Η χαρτογράφηση σπίλων είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση του δέρματος για σημάδια μελανώματος, που είναι μια σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος. Περιλαμβάνει τη λήψη λεπτομερών φωτογραφιών του δέρματος, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση των αλλαγών με την πάροδο του χρόνου. Οι ύποπτοι σπίλοι μπορούν να υποβληθούν σε βιοψία και, εάν είναι απαραίτητο, θα πρέπει να αφαιρεθούν για να αποφευχθεί η ανάπτυξη καρκίνου. Αυτή η διαδικασία αντιπροσωπεύει μια προληπτική προσέγγιση για την ανίχνευση του καρκίνου του δέρματος και επιτρέπει την έγκαιρη θεραπεία σε πρώιμο στάδιο. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η προσέγγιση τόσο για την τριχόπτωση όσο και για τη χαρτογράφηση σπίλων περιλαμβάνει έναν συνδυασμό διαγνωστικών, θεραπευτικών και προληπτικών βημάτων.
Στην τριχόπτωση, οι διαγνωστικές προσεγγίσεις περιλαμβάνουν φυσική εξέταση των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής, το ιστορικό του ασθενούς και πιθανώς εξετάσεις αίματος ή βιοψίες για τον αποκλεισμό υποκείμενων παθήσεων όπως κάποια βλάβη του θυρεοειδούς ή η εμφάνιση αυτοάνοσης πάθησης που είναι ο λύκος. Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις μπορούν να περιλαμβάνουν την χορήγηση φαρμάκων όπως η μινοξιδίλη και η φιναστερίδη που δρουν παρατείνοντας τη φάση ανάπτυξης των μαλλιών, μειώνοντας την τριχόπτωση, ενώ πέρα από τις φαρμακευτικές παρεμβάσεις μπορεί να είναι αναγκαία και η αλλαγή του τρόπου ζωής, όπως η βελτιωμένη διατροφή και η διαχείριση του στρες. Τα προληπτικά βήματα στοχεύουν στην ελαχιστοποίηση πιθανών παραγόντων που αφορούν την τριχόπτωση, όπως κακές πρακτικές περιποίησης των μαλλιών ή η έκθεση τους σε φάρμακα και τοξίνες.
Η χαρτογράφηση σπίλων περιλαμβάνει τον εντοπισμό ύποπτων σπίλων μέσω φυσικής εξέτασης με τη χρήση δερματοσκόπησης, μια τεχνική που επιτρέπει μια πιο λεπτομερή εικόνα της δομής του δέρματος. Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις γενικά περιλαμβάνουν την αφαίρεση προκαρκινικών ή καρκινικών σπίλων. Η πρόληψη είναι το κλειδί στη χαρτογράφηση των σπίλων.
Επιπλέον, οι τεχνολογικές εξελίξεις ενισχύουν την ιατρική προσέγγιση τόσο στον τομέα της τριχόπτωσης όσο και στην διαδικασία της χαρτογράφηση των σπίλων. Η τηλε-δερματολογία, για παράδειγμα, επιτρέπει την εξ αποστάσεως διαβούλευση και παρακολούθηση, η οποία μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την τακτική χαρτογράφηση σπίλων. Ομοίως, ο γενετικός έλεγχος μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό ατόμων με υψηλό κίνδυνο ανδρογενετικής αλωπεκίας, επιτρέποντας την έγκαιρη παρέμβαση.